Blogg > SEO Lund – så får du ditt företag att synas bättre på Google

Det här är det första inlägget i vår artikelserie om hur lokala företag i olika svenska städer kan arbeta med SEO för att få fler kunder från Google.

Är ditt företag baserat i Lund och vill synas bättre på Google? I den här artikeln kommer jag att gå igenom vad som är viktigt att tänka på innan ni drar igång med ert SEO-projekt och så småningom får nya kunder via Google.

Sökmotoroptimering för företag i Lund

Låt oss börja med att snabbt sammanfatta hur Google fungerar och vad som är viktigt att tänka på för att du ska lyckas med sökordsoptimering (även kallat SEO eller search engine optimization) för ditt företag.

Kort sagt så handlar sökmotoroptimering om att förbättra ditt företags hemsidas synlighet på Google eller andra sökmotorer som till exempel Bing.

Då Google äger över 90% av den svenska marknaden kommer jag att i denna artikel fokusera på sökordsoptimering för Google.

Med rätt SEO-strategi är det möjligt att hamna överst på populära sökord. Exempelvis "Köpa bil Lund"

Fem grundpelare för att lyckas med SEO:

 1. Sätt ett tydligt mål för vad du vill uppnå med din SEO strategi så att du också kan mäta hur du presterar. Utan det kan du inte veta om det du gör fungerar eller inte.
 2. Skriv relevant innehåll för dina kunder. Det är genom detta innehåll som dina framtida kunders sökord kommer att ta dem till din hemsida.
 3. Onpage optimeringar: se till att alla de tekniska delarna av din hemsida fungerar som de ska.
 4. Bygg länkar till din hemsida. För att ranka högt på Google måste andra hemsidor länka till din hemsida.
 5. Fokusera på lokal SEO för att synas för de kunder som finns lokalt där du är verksam.

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss

Vi arbetar med dig för att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov - boka ett möte och begär din offert

För en längre och mer djupgående förklaring till hur SEO fungerar, se denna guide till hur du lyckas med SEO.

Vad är lokal SEO i Lund

Om du har lokal närvaro i Lund och vill få in nya kunder så bör du arbeta med Lokal SEO. Så låt oss säga att du driver en frisörsalong i Lund, så vill du synas när någon söker på “frisör Lund”. Om du driver en byggfirma i Lund så vill du synas när någon gör sökningen “byggfirma Lund”. Lokal SEO är speciellt i två hänseende;

 1. Sökresultatet varierar beroende på vilken stad du befinner dig i. Om du befinner dig i Lund och söker på “frisör” så kommer sökresultatet se helt annorlunda ut jämfört om du varit i Malmö eller Stockholm och gjort samma sökning.
 2. Sökresultatet ser annorlunda ut. Google Maps syns högst upp i sökresultat med lokala aktörer listade.

Genom Google Maps kan ditt företag synas på lokala sökningar i Lund Till exempel; när jag googlar på "frisör Lund" så ser jag följande sökresultat, där Bruns Frisörer rankar högst på Google Maps;

Ett annat exempel på ett företag som har lyckats med sin lokala SEO i Lund är Citytandläkarna Lund som visas först på Google Maps när jag söker på "tandläkare Lund";

Varför lokal SEO i Lund är viktigt

Som exemplen ovan visar så är lokal SEO avgörande för att dina lokala kunder ska hitta ditt företag på Google. Se denna statistik från Google om varför lokal SEO är viktig för lokala företagare:

 • 18% av lokala sökningar via en smartphone ledde till ett köp inom loppet av en dag medan bara 7% av icke lokala sök ledde till försäljning.
 • 72% av dator- eller läsplattanvändare vill att deras reklam på Google ska vara anpassad till deras postadress eller stad.
 • 4 av 5 konsumenter använder sökmotorer för att hitta lokal information.

Hur du lyckas med lokal SEO i Lund

Det första steget till att lyckas med lokal SEO i Lund är att sätta upp Google My Business (GMB) på rätt sätt. Det är trots allt Google Maps som kommer att visas högst upp i sökresultatet, och generera många klick.

Att sätta upp GMB inkluderar bland annat att se till att alla företagsuppgifter (adress, öppettider telefonnummer osv.) är korrekta, lägga till foton, få positiva recensioner och skapa optimerade landningssidor.

Jag har skrivit en hel artikel om hur du kan arbeta med Lokal SEO för att synas bättre. Här ser du hur Bruns Frisörer i Lund använder Google My Business. Som du ser finns Bruns Frisörer på GMB och har både bilder samt många recensioner.

Rikstäckande SEO för företag i Lund

Även om du säljer till kunder lokalt i Lund kan det också vara så att du kan hitta kunder över hela Sverige och därför vill att ditt företag ska synas både på lokala sök i Lund men även täcka Sverige i stort.

Se till exempel klädbutiken HepCap Store i Lund. De är en klädbutik som fokuserar på kläder i retrostil. Söker jag på “retro kläder Lund” kommer de som första alternativ på Google. HepCap Store syns även på första sidan på lokala sökord som “kläder Lund” och “hattar Lund”

De använder sig också av Google My Business. Befinner jag mig i Lund och letar efter retro kläder är det lätt för mig att hitta deras butik och handla på plats.

HepCat Store har också en online shop vilket gör att de kan hitta kunder över hela Sverige som är intresserade av retro kläder.

Det gör att de även bör fokusera på rikstäckande SEO för att inte gå miste om potentiella kunder utanför Lund.

Du kan se att om jag söker på rikstäckande sökord som till exempel “trucker kepsar” eller “dickies kläder” så syns HepCat Store på första sidan på Google.

Att sköta SEO själv eller ta in en SEO byrå?

Enligt mig är dessa de två viktigaste frågorna när du bestämmer dig för om du ska ta hjälp med din SEO eller sköta det själv:

 1. Har du eller någon på ditt företag tillräckligt med kunskap för att planera, implementera och underhålla ert SEO-arbete?
 2. Finns det någon i ert team som har tid att göra SEO till en del av sitt dagliga arbete?

Det finns självklart fördelar med att sköta arbetet själv då du har större insikt och kontroll i arbetet som utförs.

Om ni bestämmer er för att sköta er sökmotoroptimering själva kan det dock vara en bra idé att hitta en SEO utbildning i Lund, eller online, för att se till att ni verkligen lär er grunderna.

Fördelarna med att ta hjälp av en SEO byrå är att du kan lita på att någon med både kunskap och tid tar fullt ansvar för att ditt företag ska prestera så bra som bara möjligt på Google.

När du söker efter en SEO byrå i Lund rekommenderar jag att istället för att endast leta i Lund att leta efter en byrå i hela Sverige då du har bättre chans att hitta en riktigt bra byrå.

Viktigt att tänka på innan du väljer en SEO byrå

Innan du väljer den SEO byrå som du ska jobba med föreslår jag att du ser över följande frågor:

 • Förstår byrån dina mål?
 • Kan byrån ge dig kontinuerliga rapporter på vad som händer?
 • Vilken länkstrategi använder sig byrån av?
 • Vilka resultat säger byrån att du kan förvänta dig?
 • Hur rankar byrån själv på Google?

Här kan du läsa en hel artikel om hur du väljer rätt SEO byrå.

Om du behöver hjälp med din SEO eller om du har frågor gällande att arbeta med sökmotoroptimering i Lund, tveka inte på att höra av dig till oss på Viseo!

Martin Sundberg

Martin är marknadsansvarig på Viseo. Han har flera års erfarenhet inom content-marknadsföring, SEO och konvertering. Han har även en master-utbildning i UX-design. På fritiden driver han ett Amazon-projekt i USA.