Blogg > AI Overviews (f.d. SGE) – Så här förbereder du dig 2024
Google AI Featured Image

Googles AI-drivna sökmotor AI Overviews, tidigare kallat SGE (Search Generative Experience) är en ny, revolutionerande sökupplevelse som använder generativ AI för att förbättra sökresultaten genom att erbjuda mer sammanhängande och informativa svar på användarnas frågor. Här går vi igenom Googles nya sökupplevelse för att du ska få en övergripande koll på hur detta kan komma att påverka din sajt samt vad du kan göra redan nu för att optimera din SEO-strategi.

Vad är AI Overviews?

AI Overviews, integrerar avancerad generativ AI med traditionella sökfunktioner och sägs komma ge användare djupare och mer exakta svar på komplexa frågor.

Denna AI-drivna teknik skiljer högkvalitativa webbresultat från mindre tillförlitliga källor för att ge en säkrare och mer informativ användarupplevelse. Den har under 2023 utvecklats med hjälp av forskning, erfarenheter och användarfeedback av testanvändare i 120 länder och på sju olika språk.

På bilden nedan kan du se hur vyn för AI Overview ser ut:

Google AI Overview exempel

Bildkälla: https://searchengineland.com/google-rolls-out-ai-overviews-in-us-with-more-countries-coming-soon-440418

AI Overviews lanserades som en del av SGE i maj 2023. Det var initialt ett valfritt tillägg i Google Search Labs, tills Google började testa AI Overviews offentligt för en utvald grupp användare i mars 2024. Google har nyligen bytt namn på sin AI-drivna sökmotor från SGE till AI Overviews.

Interaktiva sökresultat

AI Overviews omdefinierar sökresultatsidan genom att introducera snabba svar och sammanfattningar. Det unika med SGE är dess förmåga att engagera användaren med uppföljningsfrågor som bibehåller kontexten från den ursprungliga frågan.

I stället för att göra flera sökningar för att besvara din fråga, kan du nu som användare av AI Overviews ställa hela din komplexa fråga, inklusive alla nyanser och förbehåll, på en och samma gång som i bilden nedan.

Google AI Overview exempel

Bildkälla: https://blog.google/products/search/generative-ai-google-search-may-2024/

Länder som påverkas av AI Overviews

AI Overviews lanseras just nu för alla Google Search användare i USA, vilket innebär att hundratals miljoner användare nu har tillgång till funktionen. Snart kommer AI Overviews även att introduceras i fler länder och vara tillgängliga för över en miljard användare innan årets slut.

Så här optimerar du din sajt för AI Overviews redan nu

För att vara förberedd för att ranka din webbplats i AI Overviews rekommenderas det att du redan nu förbereder dessa punkter:

 • Förenkla ditt innehåll för att förbättra läsbarheten.
 • Matcha exakt information med de fraser du vill ranka för.
 • Ge direkt och relevant information för att snabbt tillfredsställa användarfrågor.
 • Upprätthåll en stark auktoritet inom ditt ämnesområde.
 • Upprätthåll en stark närvaro i traditionella organiska sökresultat.

Om du har några frågor kring detta så är det givetvis bara att kontakta oss på Viseo så hjälper vi dig.

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss

Vi arbetar med dig för att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov - boka ett möte och begär din offert

Så här gör du din hemsida redo för AI Overviews

Genom att följa dessa steg gör du din hemsida redo för AI Overviews, vilket ökar din synlighet och driver mer trafik genom förbättrad relevans och strategisk innehållsplacering.

 • Analysera befintligt innehåll: Kolla vilket innehåll som redan visas för dina nyckelord och förstå varför.
 • Skapa en nyckelordslista: Använd verktyg som till exempel Ahrefs och Google Keyword Planner för att hitta relevanta nyckelord.

Ta med relaterade frågor från “Andra söker även efter/People also ask” som du hittar på Googles söksida.

 • Optimera ditt innehåll: Dela upp ditt innehåll i tydliga, enkla delar som direkt svarar på användarens frågor. Inkludera avsnitt med vanliga frågor (FAQ) för att täcka vanliga sökfrågor. Lägg med fördel till citat från experter och aktuell statistik.
 • Använd strukturerad data: Implementera strukturerad data (t.ex. JSON-LD) för att hjälpa sökmotorer att förstå ditt innehåll bättre.
 • Dokumentera och spåra: Håll koll på vilka nyckelord och innehåll som fungerar bäst i AI Overviews. Använd ett kalkylblad för att dokumentera dina resultat och justera din strategi.
 • Fokusera på kvalitetsinnehåll: Skapa unikt, informativt och värdefullt innehåll som är relevant för din målgrupp. Detta är fortfarande lika viktigt för att nå höga sökresultat.

AI Overviews påverkan på e-handel

AI Overviews kan ha flera betydande effekter på e-handel genom att förändra hur produkter och tjänster hittas online. Dessa punkter påverkar e-handeln i AI Overviews sökreslutat:

 • Optimering av innehåll

Produktbeskrivningar och relaterat innehåll ska vara högst relevant och direkt svara på konsumenternas sökfrågor. Ett välstrukturerat och informativt innehåll förbättrar chanserna att ranka högt i AI Overviews. 

Besvara Google AI overview

Exempel på produktbeskrivning som svarar på konsumentens sökfråga. 

Bild från: https://ipullrank.com/optimize-content-for-sge 

 • Implementering i Shopping Graph

Presentera dina produkter väl i Googles Shopping Graph, som innehåller detaljerad information om produktbeskrivningar. Inkluderar allt från tillgänglighet till recensioner och produktspecifikationer.

 • Detaljerad produktbeskrivning

För att sticka ut i AI Overviews bör dina produktbeskrivningar innehålla omfattande information. Det är inte bara grundläggande information som räknas, utan även detaljer som fördelar, material och storleksval. 

 • Anpassning av SEO-strategi

Anpassa dina SEO-insatser till AI Overviews specifika krav, vilket skiljer sig från traditionell SEO. Fokus bör ligga på att säkerställa att dina produktspecifikationer är relevanta och exakt matchar söktermer.

Viktiga uppdateringar om AI Overviews

Google har meddelat att AI Overviews link cards (bilder) har en högre klickfrekvens (CTR) än vanliga webbresultat. Det innebär att fler personer klickar vidare till hemsidan från sökresultaten än ett vanligt resultat. Detta gäller dock endast link cards och inte alla AI-genererade svar. Det är också värt att notera att Google inte kommer att visa vilka klick som kommer från AI och vilka som kommer från vanliga resultat i Google Search Console (GSC). Vi kommer att samla in data och analysera hur verkligheten ser ut efter att AI Overviews varit live ett tag.

Featured snippets finns kvar

Google har bekräftat att featured snippets kommer att fortsätta att vara en del av sökresultaten.

AI resultat för nischade frågor

Google planerar att visa AI-resultat även för nischade frågor inom områden som lån, hälsa och medicin, samt finansiella frågor. 

Begränsad information om AI resultat

Google har inte delat hur många sökresultat som kommer att ha AI svar. Dock visar senaste studier att antalet AI-resultat har minskat i deras beta-tester. I februari var endast 9% av sökresultaten helt utan SGE (Search Generative Experience), medan i maj var hela 66% utan SGE.

Ditt nästa steg för att optimera din sajt

Fördjupa dig och håll dig uppdaterad för att förstå hur dessa förändringar kan påverka din SEO-strategi och webbtrafik.

Hur ser din SEO-strategi och innehållsoptimering ut idag? Vi hjälper dig med en SEO-analys och tar fram en plan tillsammans.

 • Kontakta oss här.
 • Läs mer om SEO här.

Du kan också ringa oss på 08 515 11 200.

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss

Vi arbetar med dig för att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov - boka ett möte och begär din offert

Axel Hansson

Jobbar som Head of SEO på Viseo. Arbetat med sökmotoroptimering i snart 15 år och älskar att fokusera mig på den tekniska biten.