Blogg > Dags att byta till HTTPS / SSL

Uppdaterat: 22 Maj 2017 Vi har tidigare skrivit om HTTPS / SSL och dess påverkan på sökmotoroptimering. Vår rekommendation kring om man bör skaffa HTTPS går nu från en svag rekommendation till en mycket stark rekommendation att byta så snart som möjligt.

Det har under en längre tid varit en hel del diskussioner på internet om huruvida det är viktigt att byta till HTTPS eller inte eftersom att Google redan 2014 sade att man skulle räkna in HTTPS i en av sina rankningssignaler.

Det visade sig dock inte ha någon större påverkan omedelbart men vi kan under 2017 konstatera att de som har HTTPS verkar ha något bättre positioner än de som inte har HTTPS. De kan givetvis också bero på att många stora märken uppdaterat till HTTPS. För e-handlare som hanterar känsliga uppgifter har det generellt sätt givetvis länge varit viktigt att byta till SSL men på grund av Googles senaste uppdateringar så är det nu alltså viktigt för alla.

Anledningen till att vi ändrar vår rekommendation är  att Google skrivit ett blogginlägg om att de från i år kommer att börja visa en varning för hemsidor som inte använder HTTPS i Google Chrome. Det kan få mycket stor påverkan på hur en besökare använder en hemsida och risk för att man förlorar mycket besökare samt får sämre positioner på Google.

Så här kommer det se ut från 1 Januari 2017 jämfört med idag för hemsidor som hanterar lösenord och kreditkort utan https:

https1

Man kommer under 2017 att gå över till att visa detta för ALLA sidor som inte har HTTPS installerat.

https

Vad behöver jag göra?

Vi rekommenderar att du snarast möjligt byter till HTTPS på din hemsida. Det är dock väldigt viktigt att se till att flytten till HTTPS blir SEO vänlig. Vi har tidigare skrivit en bloggpost om att göra en SEO vänlig hemsideflytt vilket även gäller när man byter till SSL SEO vänligt.

Där skriver vi också om riskerna med att inte göra en SEO vänlig hemsideflytt (du kan förlora alla positioner på Google).

Undersökningar visar att så mycket som 90% av de som byter till SSL gör det på fel sätt och riskerar att förlora positioner på Google.

Om du behöver hjälp med HTTPS flytt så har Viseo tagit fram ett paket för det där vi tar hand om allt, kontakta oss idag!

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss

Vi arbetar med dig för att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov - boka ett möte och begär din offert

Oscar Sandström

Har mer än ett decennium av erfarenhet inom SEO och konverteringsoptimering.