Se hur din hemsida läcker pengarFå videoanalys

En kort guide om videomarknadsföring

Skrivet av Marcus Sandström 11 / 06 / 13

Att man på ett eller annat sätt bör jobba med videomarknadsföring håller nog de flesta med om. Men hur ska man göra det? Här är en jättekort introduktion för att få lite inspiration.

Det finns väldigt många olika sätt att göra en video. Det har aldrig varit billigare och enklare att själva sätta ihop en video. Det viktigaste att tänka på när man spelar in en video är ljussättningen och att du har en bra mikrofon.

Visa “en dag på jobbet”
Det här kan användas såväl för att rekrytera nya medarbetare som att få potentiella kunder att välja just dig och ditt företag om de jämför mellan olika hemsidor.

För ett byggföretag är det perfekt att visa hur ihärdigt gubbarna jobbar, hur snyggt huset blir som de bygger och hur trevliga alla människor som jobbar hos dem är! Korta snuttar ihoplagt under några dagar (ännu häftigare under flera månader) där videon blir totalt ca 1½ minut är perfekt för en potentiell kund som vill “se efter hur företaget är”. En bilverkstad kan visa upp vilka verktyg de använder, hur bra man fixar till bilen etc.

Det viktiga är bara att det kommer fram att du har ett bra företag och att ni är öppna med att visa det utåt.

Lägg upp videor där du svarar på frågor och döp videorna till frågan.
Fundera ut vilka de 10 vanligaste frågorna du får från dina kunder är. En läkare får kanske frågor som tex:

*Måste man äta omega3 tillskott
*Varför får jag ryggont när jag springer?
*Hur kan jag veta om jag är allergiker?

Skriv upp de 10 vanligaste frågorna och filma dig själv när du svarar på var och en av dem under 1½-2 minuter. Döp sedan filen till frågan och ladda upp den på Youtube eller t.ex Vimeo. När någon sedan söker på videon, antingen på videositen eller på Google så finns det en möjlighet att din video kommer upp på förstasidan.

Tänk på att inte göra för mycket “reklam” utan svara bara sakligt på frågorna och kanske avsluta med t.ex din logo och din hemsida. Se också till att du lämnar länken till din hemsida högst upp i beskrivningen till videon. Du kan läsa mer här om hur du sökoptimerar en video för Youtube.

Lägg upp instruktionsvideor
Kan du komma på något som kan vara till användning för folk? Hur man fyller i en viss blankett, hur man väljer ut ett visst material, hur man själv anpassar sina glasögon?

Många personer googlar eller söker på Youtube för att få hjälp med att utföra sysslor.

Ett gammalt bra marknadsföringsordspråk att använda när man gör videor är “Berätta vad du ska berätta för dem. Berätta vad du berättar för dem. Berätta vad du har berättat för dem”

Som sagt, ett mycket kort inlägg som jag hoppas inspirerar till lite ideer.

Marcus Sandström

Skrivet av: Marcus Sandström

Marcus är en av grundarna till Viseo. Han jobbar sedan flera år tillbaka med att hjälpa företagare att nå sina mål med hjälp av internetmarknadsföring.