Blogg > SEO jobb – hur du hittar jobb som SEO specialist

Om du är intresserad av att hjälpa företag att tjäna mer pengar på sin internetnärvaro och brinner för marknadsföring och internet så kan du få jobb som SEO (sökmotoroptimering) konsult. Det råder en stor brist på kvalificerade SEO konsulter och det är ett av de yrken där lönerna nu höjs mest.

Många SEO företag skriker efter kvalificerade SEO konsulter och SEO marknaden växer så det knakar. Det är inte underligt när de flesta använder Google för att leta efter tjänster eller produkter och sökmotoroptimering utfört rätt ger en väldigt hög ROI (Return On Investment) till företagen.

Psst.. Letar du efter SEO Jobb?

Vi letar alltid efter duktiga SEO Specialister, du får gärna ansöka det vårt härliga gäng! Ansök som SEO Specialist hos oss idag!

Psst 2.. Letar du efter hjälp med SEO?

Läs mer om hur Viseo arbetar i vår sökmotoroptimering guide eller kontakta oss idag!

 

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering handlar om att förstå hur Google fungerar för att kunna få bättre positioner med sin webbplats. Man väljer ut de sökfraser och sökord som sina potentiella kunder använder, ser till att man får bra positioner på Google på sökfraserna och optimerar sedan sin webbplats på ett sådant sätt att de potentiella kunderna också blir  kunder när de landat på webbplatsen. Om du vill få en längre introduktion i vad sökmotoroptimering är kan du läsa om det här.

Hur får du jobb inom SEO

Du kan inte “bli SEO konsult” genom att plugga på universitet, det finns (ännu) inga rena SEO kurser om sökmotoroptimering. Däremot kan du plugga marknadsföring, digital marknadsföring och liknande. Sökmotoroptimering är något som ständigt förändras och det är viktigt att ständigt hålla igång med det och själv utföra tester för att vad som fungerar. Ett vanligt missförstånd är att sökmotoroptimering har med webbprogrammering/bygga webbplatser att göra. Du behöver inte kunna programmera även om det är bra att ha grundläggande kunskaper inom hur man bygger och konstruerar en webbplats.

Steg för steg:

1. Lär dig grunderna i sökmotoroptimering Det finns mycket information på nätet om sökmotoroptimering. Google gör cirka 600 uppdateringar på sin algoritm varje år så sökmotoroptimering är något man konstant måste studera och och hålla sig uppdaterad kring.

Här i vår blogg har vi också en del guider och nyheter kring sökmotoroptimering och internetmarknadsföring.

2. Gå med i communitys, Prata med andra SEO konsulter, ställ frågor, svara på frågor, utbyt information. Det finns en mycket stor mängd olika communitys att gå med i men kolla på LinkedIn, Twitter och olika forum som t.ex Webmaster Network (WN.se) och svenska SEO forumet.

3. Lär dig grunderna i WordPress.
WordPress är en av de mest populära CMS systemen för webbsidor idag. Här finns en introduktion: Learn WordPress Även om du inte behöver kunna det här perfekt (det är webbdesigners och webbprogrammerares jobb att bygga webbplatser) så är det bra att förstå grunderna i hur det fungerar och lära sig vilka plugin som är bra att använda för SEO, t.ex Yoast.

4. Omsätt kunskaperna i praktiken
När du kan grunderna i hur sökmotoroptimering fungerar så vill du så snabbt som möjligt bli praktisk och börja testa dina kunskaper. Välj ut några sökord och sökraser som du vill försöka få bra positioner på. Sökmotoroptimering är visserligen mycket mer än att ta bra positioner på Google och handlar också om att veta vilka sökord och sökfraser som är mest lukrativa och sedan jobba med konverteringsoptimering för att omvandla de nya besökarna till kunder. Men en stor del av arbetet är ändå att på ett långsiktigt och bra sätt ta höga positioner på Google.

5. Sök praktik eller provanställning på ett SEO företag.
SEO företag letar alltid efter bra SEO konsulter som är drivna och brinner för vad de jobbar med. Kontakta dem och visa upp hur du rankat dina webbplatser på Google och förklara hur du gjort, vad du lärt dig osv. Fråga om att få praktik på företaget eller be om att få en provanställning. Under tiden som SEO lärling kommer du att lära dig mer och mer och kan med tiden gå över till att bli junior SEO, senior SEO eller Head of SEO.

Bonustips

Jag rekommenderar varmt att du lär dig hur Google Ads fungerar och bli duktig på att optimera kampanjerna rätt.

Här lär du dig grunderna:

Rekommenderade blogginlägg:

Gör du ovanstående verkligen brinner för SEO så kommer du få ett jobb, utan tvekan. SEO konsulter är som sagt en stor bristvara.

Letar du efter SEO Jobb?

Vi letar alltid efter duktiga SEO Specialister så du får självklart ansöka det vårt härliga gäng! Ansök hos oss idag!

Du kommer jobba med ett riktigt härligt team och med möjligheten till att jobba på distans.

Om du hellre jobbar på frilansbasis så kan vi rekommendera plattformar såsom Gigway.se.

Grattis till ditt nya jobb!

P.S En utav de största fördelarna med att jobba som SEO specialist är att du kan göra det på distans. Inte helt fel att jobba remote när det är mörkt och kallt i Sverige 😉

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss

Vi arbetar med dig för att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov - boka ett möte och begär din offert

Axel Hansson

Jobbar som Head of SEO på Viseo. Arbetat med sökmotoroptimering i snart 15 år och älskar att fokusera mig på den tekniska biten.