Se hur din hemsida läcker pengarFå videoanalys

Ny rankningsfaktor: Mobilanpassad webbplats

Skrivet av Oscar Sandström 25 / 03 / 15

Google har gått ut med att mobilanpassning av webbplatser blir en rankningsfaktor den 21 april. Detta gäller även för Google AdWords där det kommer att påverka Ad Rank, alltså den algoritm som styr vilka placeringar en annons får.

Att man ska ha en mobilanpassad webbplats är inget nytt under solen, vi har de senaste åren sett en väldigt stor ökning av mobil trafik och i dagsläget visar vissa undersökningar att man nu spenderar mer tid på internet med mobiler än med datorer.

Google har under en period påpekat vikten av att ha en mobilanpassad webbplats. Därför införde de en “signatur” för siter som är mobilanpassade genom att skriva det bredvid webbplatsen i sökresultatet.

Screenshot_2015-03-25-13-42-54

Hur mycket påverkar detta rankningen?

Det som är nytt med den här uppdateringen är alltså att Google nu säger att mobilanpassning kommer att påverka rankningen av webbplatser i sökresultatet. Google släpper över 500 uppdateringar av sina algoritm varje år och det är just nu svårt att avgöra hur stor betydelse detta faktiskt kommer att få för sökresultaten. Som vanligt är det enda sättet att testa hur olika sidor rankar efter uppdateringen och vi kommer att få information ganska snart efter algoritmuppdateringen släppts. Det finns ingen anledning att betvivla att det kommer påverka sökresultaten, frågan är bara hur mycket.

Med det sagt så är det användarvänligt att ha en mobilanpassad webbplats och Googles affärsidé handlar om att leverera användarvänlig och bra information till sökaren. Vår rekommendation har tidigare varit att man ska ha en mobilanpassad webbplats och den rekommendationen kvarstår givetvis.

Testa din webbplats

Du kan börja med att testa om din sida är mobilanpassad med Googles testverktyg.

Där får du snabbt och enkelt veta om den är okej eller om du behöver förbättra den. I källorna längre ned i den här blogposten  finns mer information om djupare tester och guider.
Om du har några som helst frågor kring ditt resultat så är det bara att du vänder dig till oss.

mobilvänlig

Hur du gör din webbplats mobilvänlig

Du kan i regel behålla din webbplats den behöver helt enkelt bara mobilanpassas. De vanligaste sätten att göra en webbplats mobilvänlig är:

Göra webbplatsen responsiv
Om du gör webbplatsen responsiv så känner den helt enkelt av skärmens storlek och anpassar därefter olika grafiska element så att sidan passar skärmstorleken. Exempel på detta: http://viseo.se

Göra en mobilsida
Vad man gör här är att man helt enkelt gör kopia av webbplatsen fast i ett mindre format så att den passar mobila enheter. Exempel på detta:  http://mobil.allabolag.se

Om du överväger att mobilanpassa din webbplats, oavsett teknik, så ta kontakt med oss så hjälper vi dig att se till att det blir rätt ur SEO synpunkt. Det är alltid väldigt viktigt att det blir rätt när man gör ändringar på sin webbplats för att behålla placeringar på Google.

———————————————————————————-
 

 

Fler källor och resurser:

https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/get-started/ – Kom igång med mobilvänlig webbplatser
https://support.google.com/webmasters/answer/6101188?hl=en – Googles guide kring mobil användarvänlighet
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-usability?utm_source=wmc-blog&utm_medium=referral&utm_campaign=mobile-friendly – Testa hela webbplatsen i Webmaster Tools
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ – Se hur du kan snabba upp din webbplats på olika enheter

Taggar:

Avatar

Skrivet av: Oscar Sandström

Oscar är en av grundarna till Viseo och experternas expert. Som Head of SEO ser han till att kunderna når upp till och överträffar sina mål.