Kunskapsbank > Vad är HTTPS och vilka SSL certifikat finns det

HTTPS står för "Hypertext Transfer Protocol Secure" är en säker version av HTTP. Det är ett protokoll för krypterad transport av data för HTTP-protokollet. “S” står för Secure eller Säkert. Poängen är att alla kommunikation mellan webbläsaren och hemsidan ska vara krypterad.

Vad är då SSL?

SSL står för  "Secure Sockets Layer". SSL fungerar som en nyckel som är kopplat till ett certifikat. Din webbläsare kommer att ansluta till webservern, som i sin tur kollar på SSL certifikatet och därefter kopplar ihop din webbläsare och servern. Det är en privat koppling vilket innebär att ingen annan än du och hemsidan kan se informationen som hanteras i din webbläsare.

Vad finns det för SSL?

Det finns flera olika typer av SSL beroende på vad man har för behov - Här lyfter vi de 3 vanligaste:

  • Extended Validation Certificates (EV SSL) - Den säkraste och även den dyraste certifikatet är Extended Validation certifikatet. Det här SSL, när installerat, visar både det gröna låset i webbläsaren men även namnet på företaget. Att sätta upp EV SSL kräver att hemsideägaren går igenom en verifikationsprocess som bekräftar att de lagligt äger exklusiv rättighet till domänen. Det här SSL:t är egentligen till för riktiga stora företag som har högre krav på autentiseringar, data inhämtning och betalningar.
  • Organization Validated Certificates (OV SSL) - Ett Organization Validation SSL primära syfte är att kryptera användares känsliga data vid transaktioner. Det här SSL:t har en liknande säkerhet som Extended Validation SSL. Likt EV SSL så kräver detta en en omfattande verifikationsprocess för att bevisa att man verkligen äger domänen.
  • Domain Validated Certificates (DV SSL) - Domain Validation SSL har en lägre säkerhet och sämre kryptering (däremot tillräckligt bra för majoriteten av alla hemsidor). Detta är det vanligaste SSL:t som nästan alla hemsidor använder och är den billigaste (gratis med LetsEncrypt) och enklaste SSL att införskaffa och implementera. De flesta hostingleverantörer erbjuder detta kostnadsfritt och installerats oftast genom ett knapptryck i hostingpanelen.

Hur ordnar man SSL?

Ett välanvänt företag är Letsencrypt. De har kostnadsfri SSL och har dokumentation på sin hemsida som beskriver hur du installerar SSL. För större företag rekommenderar vi DotKeeper.

Hur byter man till HTTPS på SEO-vänligt sett?

Vi har skrivit ett inlägg om hur du byter till HTTPS på ett SEO-vänligt sätt på Loopia.se egna blogg.

Vill du ha hjälp med att byta till HTTPS på ett SEO-vänligt sätt så kan vi absolut hjälpa dig med det. Ring oss på 08 515 11 200 eller maila på [email protected].

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss

Vi arbetar med dig för att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov - boka ett möte och begär din offert