Se hur din hemsida läcker pengarFå videoanalys

Sökmotoroptimering av video – Hur du får din video att synas på Google och Youtube

Skrivet av Marcus Sandström 28 / 05 / 13

Har du märkt att det ofta kommer upp Youtube videor och videor som ligger inbäddade på olika hemsidor även i Google resultatet? En sökare behöver inte använda Youtube (världens näst största sökmotor) utan kan använda Google (världens största sökmotor) för hitta din video. Vi vet sedan tidigare att många klick går till det första resultatet, men vad händer om en video kommer på 3:e plats? Klickar fortfarande mest personer på första resutlatet eller klickar de hellre på videon?

Först lite snabba fakta om Youtube:
Fler än en miljard unika användare besöker YouTube varje månad

  • Över fyra miljarder timmar video visas varje månad på YouTube
  • Varje minut laddas det upp 72 timmar med videomaterial på YouTube
  • 70 % av trafiken på YouTube kommer inte från USA
  • YouTube finns i 53 länder och är översatt till 61 språk
  • År 2011 hade YouTube mer än en biljon visningar, eller nästan 140 visningar för varje människa som finns på jorden

Källa: https://www.youtube.com/yt/press/sv/statistics.html

Hur du ska se på Youtube
Tänk på din Youtube kanal som din andra hemsida. Varje video är en underssida. Det stora skillnaden mellan en Youtube kanal och en hemsida är att Google nu verkar visa mer och mer kanalresultat i sökreslultaten istället för bara videor. Detta betyder att det är viktigt att du inte bara laddar upp en eller två videos som är bra och resten dåliga för att “fylla upp”. De dåliga videorna som inte får några views, många dislikes eller inte får några kommentarer kommer du att dra ned hela kanalens värde. Håll videorna inom samma ämne så att kanalen i sig kan få en högre auktoritet.

Tänk på att design är lika viktigt på Youtube som på din hemsida. Här finns lite tips på hur du kan förbättra din kanal.

Skapa videon
De flesta är inte så sugna på att sitta och prata in i kamera, och det är inte heller att rekommendera för varje typ av video. Beroende på vilket mål du har med videon så finns det lite olika alternativ. Olika mål kan vara:

– Få fler personer till din hemsida
– Stärka ditt varumärke
– Direktsälj – använda en call to action direkt i videon
– Samla leads
– Sälja en affiliate produkt

Om du inte vill eller kan illustera det du vill säga när du filmar dig själv kan du t.ex. använda Powerpoint som bakgrund och med din röst. Eller så kan använda tjänster som Goanimate, Animito eller Stueplix.

Längd på videon
En video ska inte vara för lång. Kan du hålla den till 1½-3 minuter så är det bra.
Är det en video som går in mer på djupet så bör den ändå inte vara längre än 10-12 minuter.
Det är svårt för kunder i vårt stressade tillvaro att ta sig tid att titta på videor som är längre än så. Men 10 minuter har de flesta till övers.

Sökoptimera videon
Okej. Så hur får vi nu din video att ranka högt på Google och Youtube?

1. Välj ut ett long tail keyword, alltså en lite längre sökfras. T.ex. “hur man kokar pasta”
2. När du gjort videon, döp filen till ditt sökord. “hur man kokar pasta.avi” eller vad filformatet nu är.
3. När du laddar upp videon så ska du försöka få med sökfrasen två gånger, utan att det ser för konstigt. Det verkar som om det är enklare att få bra positioner på Youtube om sökfrasen nämns oftare.
4. Sök nu efter ditt sökord på Youtube. Titta vilka taggar de 3 första videorna har och kopiera dem till dina taggar. Välj sedan ut så mycket taggar som möjligt som är relevant till din video (välj inte 100 taggar eller något sådant överdrivet, men välj så många du kan utan att det blir konstigt). För att göra detta så går du in på en av videorna, högerklickar och trycker  “view page source” eller “visa källa”, kan stå något annat liknande beroende på vilken webbläsare du har. Du får nu upp källkoden, tryck ctrl+f för att söka och sök på “keywords”. Du hittar nu något som heter meta keywords, vilket är taggarna.
5. I beskrivningen till videon så ska du lägga din länk till din hemsida högst upp. Kom ihåg att använda “http://” så att det går att klicka på den. Lägg sedan in manuskriptet från din video i beskrivningen. Säger du väldigt lite i videon av någon anledning så skriv något lite längre om din tjänst, din hemsida etc. som kretsar kring sökfrasen.
6. Nu postar du videon. Du går sedan till din video och kopierar länkadressen. Gå sedan tillbaka och editera beskrivningen till videon igen, och längst ned sätter du in länken till din youtube video. Anledningen till detta är för att det är många videosidor som kopierar innehåll från youtube och dekopierar ibland också beskrivningen. Detta gör att du får länkar till din video från de andra sidorna vilket är bra.
7. Länka till din youtube video från din hemsida och se om du kan få andra att länka till den med din sökfras som anchortext.

Ha videon på din hemsida
Det finns många fördelar med att ha videon på din hemsida också. Ett tips är då att inte döpa blogginlägget/sidans namn till samma sak som videoklippet, utan något annat relevant du tror att andra kan söka efter.

1. Innan videon så kan du skriva en en introduktion. Bädda sedan in videon under, och under videon kan du ha mer detaljerad information om videon eller något som är relaterat till ämnet.
2. För att få Google att visa en bild av videon i sökresultatet så behöver du skapa en video webbplatskarta (video sitemap). Som du sedan laddar upp i Google Webmaster Tools.

Börja med detta och se vad som händer. Då ligger du mil före din konkurrenterna. Har du frågor om vanlig sökmotoroptimering eller sökmotoroptimering av video, kommentera på inlägget så hjälper vi gärna till!

Lycka till!

Marcus Sandström

Skrivet av: Marcus Sandström

Marcus är en av grundarna till Viseo. Han jobbar sedan flera år tillbaka med att hjälpa företagare att nå sina mål med hjälp av internetmarknadsföring.