Se hur din hemsida läcker pengarFå videoanalys

Så här flyttar du hemsidan på ett SEO vänligt sätt (eller byter URL)

Skrivet av Oscar Sandström 26 / 11 / 12

Ska du lansera en helt ny hemsida med ny design och struktur?

Eller står du inför ett byte av plattform? Många hemsidor har sökmotortrafiken som största källa för både nya besök och försäljning.

Riskerna och fallgropar är många men lyckligtvis så finns det några bra riktlinjer som är viktiga att följa när man ska flytta hemsidan eller byta URL.

Intern länkstruktur

Innan du gör något annat bör du se över din interna länkstruktur på din gamla hemsida. Använder din nya hemsida samma struktur? Om inte, se till att den gör det, innan du går vidare.

Intern Länkstruktur

Ompekning av gamla webbadresser till nya

För att berätta för Google och andra sökmotorer att en gammal webbadress har en fått ny webbadress så gör man en s.k. 301 ompekning till den nya webbadressen.

Man skulle kunna jämföra detta med en fysisk adressändring. I dessa sammanhang står 301 för permanent och 302 för temporär ompekning.

Hur gör man en ompekning?

Automatiska ompekningar
Vissa genomtänkta CMS är byggda på ett sådant sätt att om en undersida får en ny adress ompekas den gamla adressen automatiskt om med en 301 till den nya.

Manuella ompekningar
Enklast sättet är att peka om med .htaccess fil. För att gör en ompekning av en enstaka URL  så skriver du följande text i .htaccess:
Redirect 301 /produkter/gammal.html http://www.dinhemsida.se/produkter/ny

Hur vet jag om sidan pekar rätt?

Lyckligtvis så finns det gratisverktyg som du kan använda dig för att se vilken statuskod din sida ger, sök på Google efter “server header check“.

Varför är ompekningarna viktiga?

Utöver det faktum att du slipper visa en tråkig 404 sida för besökare, och därmed riskerar att förlora den besökaren till en konkurrent, så för du över stora delar av den länkkraft som finns i den gamla webbadressen. SEO- och användarvänligt, precis som sökmotoroptimering ska vara. 

Vill du veta varför du inte syns bättre på Google? FFå en kostandsfri genomgång av din hemsida över telefon*.
Vår expert med över 8 års erfarenhet går igenom er website. Han tittar dessutom på vad det är som gör att dina konkurrenter syns bättre på Google. Inga krav, inga förbindelser.
* Företaget behöver ha minst 10 miljoner kr i omsättning.

Taggar:

Avatar

Skrivet av: Oscar Sandström

Oscar är en av grundarna till Viseo och experternas expert. Som Head of SEO ser han till att kunderna når upp till och överträffar sina mål.